måndag 27 april 2009

Trasselsudd

Efter besvikelsen med min regnbågsjal och i väntan på nytt garnystan var jag ju tvungen att ha ett nytt projekt som jag kunde sticka på tåget till tentan så jag startade en annan sjal i ett grönmelerat bommulsgarn men det är inget roligt alls. maskorna är så hala så att jag har tappat maskor flera gånger och mönstret sysn inte något bra med det merlerade garnet.

Så, jag bestämde mig istället för att sticka en scarf i det rosa silkesbandgarnet från syfestivalen men det var ju i en härva så jag tänke att jag skulle nysta upp det först. Jag vet inte vad jag gjorde men det slutande med en stor trasselsudd som jag nu har ägnat en väldigt god stund med att trassla ut (och är inte klar ännu). Det är tur att det inte har benägenhet att få knutar eller trassla ihop sig så som ett ull eller akrylgarn skulle ha gjort *hemska tanke* Sedan kom posten och avin från MLI hobby med mitt nya kauni nystan *jippie*

fredag 24 april 2009

Stickning för vänsterhänta

Jag är vänsterhänt och har alltid blilvit itutatd ända sedan slöjden på lågstadiet att det är ett ENORMT problem när det kommer till handarbete för ingen vet hur de ska bära sig åt för att lära mig eftersom de måste göra allting tvärtemot tror de.

Så jag har växt upp med tron om att jag bara kan sticka som messt avancerat slätstickning efterom alla säger att det är ett sådant problem med min vänsterhänthet.

För ungefär 10-12 år sedan på bokrean köpte jag ett stort handarbetslexikon och har sedan vartefter jag bestämt mig för att jag ska göran någonting satt mig med nämnad lexikon och lärt mig själv. Inga större problem... tills vi kom till flätstickning där stötte jag på patrull, det går väll an så länge det är två snoddar som ska snos om varandra för det enda som händer så är att de vrids åt "fel" håll men när det kommer till mer avancerade flätor blir det knixigare.

Ganska nyligen har jag hittat lösningen till problemet. Problemet är inte att jag är vänsterhänt för den enda skillnaden mellan en vänster och en högerhänt stickare är hur man håller garnet (finns säkert undantag men i de flesta fall)

Det stora problemet är att ingen har berättat för mig att stickbeskrivningar läses baklänges, vilket egetnligen är logiskt om man tänker på hur man stickar (från höger till vänster) detta upptäcket jag nyligen när jag bestämmde mig för att lära mig sticka spetsmönster och det i en beskrivning stod att diagrammet skulle läsas från höger till vänster.

Och det har ju inte spelat någon roll från vilket håll jag har läst beskriningen så länge det inte har varit något mönster i dem (ex flätor).

Problemet löst! Kanske kan det här hjälpa någon av er anndra vänsterhänta stickare som landar på min blogg när ni söker på vänsterhänt+stickning

Return of the pysselblogg

Så är den igång igen då min pysselblogg. Den har varit uppstartad, nedlagde och förvanlodad till bloppis, övergiven och nu återuppstoden.

torsdag 23 april 2009

Men hallå!

Jag tentapluggar och mellan varven stickar jag för att vila hjärnan. Just nu stickar jag på en sjal i självrandande regnbågsfärgat garn (Kauni effektgarn) När jag började sticka var garnet blått och sedan gick det över i grönt och borde sedan ha blivit gult-orange-rött MEN nej, mitt i det gröna blir det plötsligt rött!

såhär ska det se ut...


Kan man reklamera garn?

Uppdatering: Vid en närmare titt på nystanet visar det sig dessuom att den påskarvade garnänden randar åt anndra hållet dvs tillbaka mot blått som jag nyss stickat. Det betyder att jag inte kan klippa av den röda biten och nysta upp den tills jag kommer till grönt igen utan får börja om eller sticka ifrån utsidan av nystanet med risk för trassel

Dubbelmorr!

Uppdatering 2 Jag mailade MLI hobby och berättade om garnet och fick till svar att så ska det verkligen inte vara! De skickar ett nytt nystan i morgon. *glad* Det tycker jag är BRA kundbemötande!

tisdag 21 april 2009

Regnbågsjal

Efter lite ytterligare snokande efter randigt garn hittade jag kauni effektgarn hos MLI hobby & hantverk förvisso i ull som jag inte har känt på och vet inte om det kommer att klia men det var så fint att jag inte kunde låta bli att beställa ett nystan.

Garnet kom och jag har nu börjat sticka en sjal och än så länge så kliar det inte =)


söndag 5 april 2009

Syfestivalen och ullallergi

Jag har alltid trott att jag är allergisk mot ull och har därmed undvikit ullgarn och hållit mig till garner av akryl eller bommul och ärligt talat så är utbudet av de garnerna lite begränsat.

Efter att ha sett stickorrens hjärtesjal har jag börjat leta randigt garn utan större framgång (förutom i ull) men så besökte jag syfestivalen och passade då på att klämma och känna på lite olika garner och kom fram till att babyull och silkealpacka verkade inte klia nåvärst och dessutom så kan jag ju sticka saker som jag inte behöver ha direkt på huden bara händerna klarar av det. Så jag innhandlade lite grovt ullgarn som ska bli en värmande sjal till hösten och så hittade jag ett fint nystan silkesbandgarn som ska bli en scarf tror jag.